Et nyt format

I 2014 købte jeg mit første Sony kamera. Dengang havde jeg en fototaske fyldt med Nikon udstyr, men Sonys kompakte størrelse tiltalte mig meget. Sony A7RII har 42 megapixel censor og var et perfekt kamera til fx natur. Autofocus og billeder pr sekund var ikke godt nok til presse fotografi, så det var primært fotoopgaver med “god tid” som det blev brugt til. Med A7RIII og A9 viste Sony at Nikon og Canon havde fået konkurrence på det professionelle marked. I 2018 solgte jeg mit sidste Nikon, og har siden brugt udelukkende Sony. Og jeg vil stadig hovedsageligt bruge Sony, men i November 2023 købte jeg et Fujifilm GFX 100s mediumformat kamera. Forandring fryder ! Formatet er anderledes, kameraet er noget større, og ikke mindst meget bedre kvalitet. Efter de første to måneder er jeg meget positiv.

Bonifacio på Korsika. November 2023

London December 2023. Fujifilm GFX 100s

Udsnit af ovenstående billede

Et af det mest fotograferede steder i verden !

Antilope Canyon ligger i Arizona. Det er en af de mest besøgte steder i staten. De dybe kløfter, som er naturskabte gennem millioner af år, er en turist attraktion. De varme røde sandstens sider passer perfekt til en instagrammers univers.

Et lille tip; Der findes mange måder at se Antilope Canyon. Om sommeren er der rigtig mange turister, og det er umuligt at få en unik oplevelse, da de guidede ture er overfyldte. Jeg var der i februar, og fik en “fotograf tour” Hele tre timer, to mand, og næsten alene. Fantastisk oplevelse, og helt sikkert et must hvis man lige kommer forbi byen Page i Arizona.

Headshot for virksomheder

En væsentlig del af min opgaver er headshots. I 2019 var jeg på en workshop med den meget anerkendte amerikanske headshot fotograf Peter Hurley. Tre hårdpakkede dage i en studie i Denver. Det var en fantastisk oplevelse, og nok det største spark i den rigtige retning, jeg har fået i min karriere.

Peter Hurley har et meget præcist workflow. Jeg har taget dele af hans fremgangsmåde, og tilpasset den så den passer til danske forhold.

Langt de fleste opgaver bliver optaget hos kunden. Nogle gange over flere dage, så man kan få alle medarbejdere i virksomheden fotograferet.

Jeg bruger en del flashlamper, og kan på den måde sikre at billederne er præcist belyst, og at de ikke er forskellige fra gang til gang.

Letbanen skal have endnu en bro løftet på plads

To kolde nætter mellem lørdag og søndag havde jeg igen tre kameraer i gang. To med timelaps, og et til stills. Første gang jeg lavede timelaps for Metro/Letbanen for to år siden, var jeg bange for ikke at have nok råmateriale. Jeg kom hjem med 700 GB, hvilke tog lang tid at redigerer. Efter seks broløft er jeg blevet mere erfaren. Det sidst løft blev lavet på 112 GB. Timelapsen er 130 MB.

Når et motiv skriger på at blive fotograferet.

Planen var nyde at jeg for første gang i fem år skulle stå på ski. En dag i svenske Sälen. Vejret var perfekt. Solen ville kun nå over fjeldsiden midt på dagen, så det var bare at nyde den perfekt sne. Men jeg har lært at når det motiv er så oplagt som de snebeklædte træer, skal man reagerer. Ned i bilen efter rygsækken med alt udstyr. Tre timer efter kunne jeg tage ned af fjeldet igen. Viste at jeg mindst havde et godt billede.

Kullen en rolig efterårsaften

Jeg bliver ved med at komme tilbage til Kullen. Det store klippemassiv virker stadig tiltrækkende, og kan byde på rigtig mange gode timers træning. Om sommeren er der mange mennesker, specielt i weekenden, men i vinterhalvåret er det sjældent at der andre end mig, når lyset er ved at forsvinde.

En lidt for stille efterårs solnedgang. Jeg foretrækker at fotograferer med mere vind !


Søderåsen Nationalparkens ro

Bliv endelig ikke afskrækket hvis parkeringspladsen er fyldt. Søderåsen Nationalpark er utrolig smuk når efteråret er kommet, og langt de fleste besøgende kommer ikke ret langt ind i den smukke dal. På en hverdag i oktober kan der gå timer hvor man kan nyde Nationalparkens magi.

Tilbage til det royale

Egentlig troede jeg ikke at der kom flere royale opgaver. Men inden for den sidste måned har jeg lavet to opgaver med HM Dronningen. Den først var geninvielsen af Klosterkirken i Sorø, efter en gennemgribende restaurering. Mindre en to uger efter var HM Dronningen sammen med den hollandske prinsesse Beatrix på besøg i Dragør.

Seek and you shall find !

Jeg er den første til at indrømme at man en gang i mellem, rejser alt for langt væk, for at fotograferer. Jeg elsker at fotograferer i skovområdet, og ja, jeg er kræsen. Det er ikke godt nok at være i den ganske almindelig dansk skov. Det skal være en skov med meget gamle træer, faktisk skal det helst være helt “uberørt” af mennesker. Det er der ikke meget af her i Danmark. Men for nogle uger siden var jeg meget heldig og stoppede bilen et helt tilfældigt sted og gik mindre end 200 meter og fandt denne mose. WAOOO

Foråret er i fuld gang. En stille morgen i Nordsjælland kl 5.

Broløft over Frederikssundsmotorvejen

To lange nætter, seks broer er på plads. Oprindeligt var det planlagt at løfte broerne nætterne 18 og 19 februar 2022. Det satte stormen Nora en stopper for, løftet blev udsat til ugen efter.

Igen havde jeg opgaven at lave en timelaps af broløftet.

Old Groth Forrest

I starten af November var det endelig muligt at rejse til England for at deltage i et kursus. Simon Baxter er den ukronede konge af “forrest photography”. Med base i North Yorkshire har en rigtig god mulighed for at finde små områder hvor de gamle træer for lov at stå uden at vi mennesker fælder dem. Umiddelbart lyder det lige til. Men som ordsproget siger; “man kan ikke skoven for bare træer” så er det faktisk ret svært. Kameraet er på stativ, og man finder ud af at den mindeste justering i ens komposition, giver store forandringer.

To intensive dage med en del vandring, grublen over kompositioner, og godt selskab.

Drone eller mastefoto.

Droner har givet fotografer nye muligheder. En ny verden set foroven. Et fantastisk værktøj, men også et besværligt et. Jeg har to ødelagte droner på min samvittighed, og nogle gange en masse papirarbejde med at få tilladelser til at flyve med drone. En hurtig og nemmere løsning er mastefoto. Godt nok kan kameraet kun komme op i 7 meters højde, det svarer til lygtepæl, og det kræver stabilt underlag, men igen tilladelser.

JM108468.JPG

Endnu et broløft

Natten mellem 23 og 24 Juli havde jeg igen fornøjelsen af at lave timelaps af et såkaldt “broløft” for Letbanen/Metro selskabet. Det var en lang nat, med megen ventetid, uden at kunne holde pause. Klokken fem om morgenen var jeg færdig. 9856 eksponeringer skulle nu redigeres sammen til en timelaps.

20 km opad bjerget

Mount Ventoux, i det sydlige Provence, var i dette års Tour de France, scene for et flot dansk manifestation. Danske Jonas Vingegaard fra Jumbo-Visma viste sit store talent frem og viste at han har en lovende fremtid som klassement rytter.

Grundet Covid-19 var det taget ekstra forbehold, så der er ikke kom for mange mennesker på bjerget. Normalt kan man indtil kl 9 om morgenen kører op på bjerget i bil. Ikke i år. Bjerget blev lukket dagen før kl 12. Hvis man vil op på bjerget måtte man gå eller cykle. Med to kameraer, tre objektiver (200-600 mm, 70-200mm og 16-35 mm, tre liter vand og regntøj begav jeg mig op ad bjerget kl 8. Nåede næsten toppen (1100 meter fra) kl 14, og skulle kun vente en time før den første passage af bjerget. Var heldig at stå helt det rette sted til at se og fotograferer Jonas Vingegaard rykke fra den gule trøje.

MTVentoux.jpg

Timelapse for Metroselskabet

I starten af september skulle bunden af den nye Metrostation på Ny Ellebjerg støbes. Over 300 lastbiler med beton skulle over 24 timer levere beton til støbning. Som fotograf fik jeg opgaven at dokumentere hele støbningen fra start til slut. Med tre kameraer opstillet tre forskellige steder var jeg, med nogle ganske få timers søvn, på arbejde i et helt døgn.

Klassisk Lofoten

Workshoppen på Lofoten er slut. Hjemme igen og det er tid til at se billederne igennem. Med base i Ballstad havde vi fem fantastiske dage i Lofoten. Vejret var godt, men ikke fantastisk. Kun lidt regn om dagen og desværre var nætterne præget af skyer, så fik kun et strejf af Nordlys. Øv!

Flakstad med vinterens første sne.

Flakstad med vinterens første sne.

Klassisk Hamnøy

Klassisk Hamnøy

Disse surfere havde taget turen helt fra Sydtyskland. De tilbragte tre uger med at vente på den perfekt bølge.

Disse surfere havde taget turen helt fra Sydtyskland. De tilbragte tre uger med at vente på den perfekt bølge.

Topscoreren blandt motiverne i Hamnøy er denne bro.

Topscoreren blandt motiverne i Hamnøy er denne bro.

Fototur til Lofoten

Efteråret er kommet. Det er højsæson for landskabsfotografi. Jeg har arrangeret en fototur til Lofoten for kun tre deltagere, og der er allerede to tilmeldte. Konceptet er anderledes denne gang. Man skal selv købe flybilletten til Evenest/Harstad. Jeg finder en AIRBNB hytte hvor vores base vil være i fem dage. Udgifterne vil ca være 400 dkr pr nat. Transporten under hele turen står jeg for.

Nordlys er magisk og jeg vil gøre alt for at vi kan få muligheden for at fotograferer det. Derfor skal man være parat til at tilbringe en del timer i bilen. Ellers byder området på fantastiske og helt egenstående muligheder for at landskabsfotografi, som vi selvfølgelig også vil fotograferer. Men hvis vejret er fuldstændig umuligt vil blive vi indendøre og arbejde med vores billeder.

I bilen vil der være mulighed for at varme vand på et primus, det er en kæmpe fordel at have lidt forsyninger med i bilen, da området er stort, og mulighederne for at finde en restaurant er temmelig begrænsede og ikke særlig eksotiske ! Regn med at vi skal drikke en del kaffe i bilen, og det er en fordel at fx at have noget frysetørret mad med, da vi nok nogle gang skal indtage aftensmad på fotolocation !

Jeg vil under hele turen hjælpe og undervise. Specielt med Nordlys er der flere forskellige ting man skal være opmærksom på. Når vejret ikke tillader fotografi, vil tiden blive brugt foran computerne med redigering og billed gennemgang. Samt evt undervisning i fx .billedbehandling.

Facts:

Start/Slut I Evenes/Harstad lufthavn 25/10 til 31/10 2019

Base i området omkring Ballstad

Øvrige udgifter: Overnatning ca 400 kr pr nat + forplejning

Pris 5000 kr - Betales inden den 15/10 2019

KUN EN PLADS TILBAGE - Tilmeldning kontakt mig på 20707510

Nordlys ved Uttakleiv

Nordlys ved Uttakleiv

Solnedgang i Waders !

Solnedgang i Waders !

Når man først har set nordlys, vil man altid have mere !

Når man først har set nordlys, vil man altid have mere !